• 28.02.2024

Ivan Kvesić svjetski prvak!

Ivan prvak svijeta!

Ivan Kvesić, KK Hercegovina Zagreb svjetski je prvak u karateu u poluteškoj kategoriji, a do zlata je stigao bez borbe zbog ozljede njegovog suparnika Ukrajinca Valerija Čobotara koju je zadobio tijekom ekipnog natjecanja u borbama dan prije.

Put do finala

Do posljednjeg trenutka nije se znalo hoće li liječnička ekipa ukrajinske reprezentacije osposobiti Čobotara za nastup, što se na kraju nije dogodilo. Kvesić se zajedno sa sucima pojavio na tatamiju, proglašen je pobjednikom. U duhu fair-playa nije proslavio odmah na borilištu iz poštovanja prema protivniku, ali naravno uslijedilo je veliko slavlje nakon toga, jer to je tek treće svjetsko zlato u povijesti hrvatskog karatea. Junior Lefevre 2000. godine u Munchenu, osam godina poslije Danil Domdjoni u Tokiju i 2018. Ivan Kvesić u Madridu.

Na putu do naslova u poluteškoj kategoriji Kvesić je u 1. kolu bio slobodan, a nakon toga slavio protiv Rumunja Christiana Mariana Michalachea 4-0, Dionicija Gustava iz Dominikanske Republike 8-1, Bjelorusa Antona Isakaua 4-3, Danca Michela Corbalana 5-0, a u polufinalu nadvisio je i Turčina Ugura Aktasa s 2-1.

U susretu za broncu u kategoriji do 50 kg Jelena Pehar, članica našeg KK Ipon iz Zagreba izgubila je od Austrijanke Bettine Plank. Ravnopravan dvoboj do posljednjih četrdeset sekundi. Tada je 18-godišnja hrvatska reprezentativka preuzela više rizika, ali i dobila nogom udarac u glavu, vrijedan tri boda. Četiri kazne donose diskvalifikaciju, u posljednjim sekundama obje su ih imale tri, a završnu je ipak dobila naša predstavnica što je značilo i kraj borbe za brončano odličje u najnižoj težinskoj kategoriji.

Plan je bio da ne uđemo u sudačko preglasavanje, jer s obzirom na iskustvo suparnice vjerojatno ne bi bilo uspješno. Zbog toga sam morala riskirati, nažalost nije uspjelo. Obično sekunde u životu presude. Zbog ovih još upornije ću raditi u iduće dvije godine

Od zagrebačkih karatista odličan rezultat osim Ivana i Jelene postigli su Anđelo Kvesić, KK Hercegovina Zagreb osvojivši 7. mjesto u teškoj kategoriji i Ana-Marija Bujas Čelan koja je osvojila 9. mjesto ekipno kao kapetanica ženske reprezentacije u borbama.

Na Svjetskom prvenstvu u Madridu sudjelovalo je 1117 natjecatelja iz 140 zemalja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)