Braća Kvesić i muška ekipa brončani na EP!

 • Braća Kvesić i muška ekipa brončani na EP!
  15. travanj 2019 8

  Braća Anđelo i Ivan Kvesić na dramatičan su način osvojili brončane medalje na 54. Europskom prvenstvu u karateu u španjolskoj Guadalajari.

  Anđelo Kvesić, KK Hercegovina Zagreb osvojio je broncu u teškoj kategoriji (preko 84 kg)  nakon što je senzacionalno prekrenuo zaostatak 0:2 15-ak sekundi prije kraja i pobijedio Gruzijca Gogitu Arkaniju s 3:2.

  Samo nekoliko minuta kasnije i Ivan Kvesić, KK Hercegovina Zagreb aktualni svjetski prvak i europski doprvak u kategoriji do 84 kg, osvojio je broncu u poluteškoj kategoriji svladavši Francuza Farouka Abdesellema. Hrvatski borac poveo je 1:0, a nakon izjednačenja marljivo je nastavio osvajati bodove, pa je poveo s 3:1, ali i primio udarac nogom u glavu. 

  Francuz je tako preokrenuo na 3:4, ali doslovno u posljednjoj sekundi izašao je pod pritiskom Ivanovih napada s tatamija. Bila mu je to četvrta kazna i diskvalifikacija. Dok je semafor pokazivao kako je francuski natjecatelj pobjednik i dok su već slavili francuski navijači, stvarni, veliki i ovom prigodom osobito sretni pobjednik bio je Ivan Kvesić, koji je taj trenutak burno proslavio s bratom Anđelom i ostalim članovima hrvatske karate reprezentacije.

  Hrvatska muška reprezentacija u borbama (Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ivan Martinac, Ante Mrvičić, Stjepan Štimac) osvojila je momčadsku brončanu medalju u završnici 54. EP-a u karateu u španjolskom gradu Guadalajari. U odlučujućem dvoboju za broncu nadvisili su Ukrajinu (Čobotar, Herčuk, Horuna, Kšenžik, Lahunov, Talibov, Torošanko) s 3:0.

  Bila je to jedna od najuvjerljivih pobjeda u cjelokupnom ekipnom turniru i to protiv reprezentacije koja je prošlih godina kontinuirano pri vrhu europskog karatea. Zvonimir Živković dobio je prvu borbu s maksimalno uvjerljivih 8:0, nastavio je Anđelo Kvesić (2:0), da bi u završnici Ivan Kvesić lakoćom ostvario konačnu pobjedu, bilo je 12:3.

  - Ponosan sam što sam kapetan ove ekipe, koja će vjerujem i idućih godina dokazati da joj je mjesto na europskom i svjetskom vrhu, rekao je Anđelo Kvesić nakon velike i nadmoćne pobjede protiv Ukrajine. Uz to, braća Kvesić prvi su put na istom prvenstvu osvojili medalju.

  Ivan Kvesić je nakon dva osvojena poena osvojio odlučujući, treći bod: - Na kraju je bila ogromna razlika, 12:3, odlično sam odradio, bronca je tu i moramo biti zadovoljni. Ovo je meni druga medalja, prezadovoljan sam, rekao je.

  - Ovo je uspjeh ali mi smo ekipa za zlato, ne smijemo to više propuštati, zaključio je Zvonimir Živković.

  Hrvatskoj je ovo ukupno čak 81. seniorska medalja u povijesti europskih prvenstava od samostalnosti naše zemlje. 

  EP u Guadalajari Hrvatska završava s ukupno tri bronce (muška reprezentacija u borbama ekipno, Ivan Kvesić - 84 kg, Anđelo Kvesić +84 kg), a Ivan je novim odličjem učvrstio status najozbiljnijeg kandidata za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.  Sudjelovalo je 508 natjecatelja iz 51 zemlje.

  ČESTITAMO!