Luka viceprvak, Anđelko 3. u Europi!

 • Luka viceprvak, Anđelko 3. u Europi!
  10. veljača 2015 2101

  EUROPSKO PRVENSTVO ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE
  Zurich; 06.-08.02.2015. Rekordan povijesni uspjeh hrvatskih mladih karateka!

  LUKA KONDIĆ (BUSHIDO) 2. MJESTO JUNIORI

  ANĐELKO METER (CROATIA) 3. MJESTO ML. SENIORI

  Završilo je 42.prvenstvo Europe za kadete, juniore i mlađe seniore koje je okupilo 924 natjecateljki i natjecatelja iz rekordnih 47 zemalja starog kontinenta.U tako brojnoj i paklenoj konkurenciji mladi hrvatski reprezentativci su se i više nego dobro snašli te su izborili za Hrvatsku najveći broj medalja u povijesti hrvatskog karatea, čak 10 .

  Sve je sjajno započelo već u petak kada su na tatami izašli kadetkinje i kadeti te mlađi seniori i seniorke u katama.

  Seriju osvajanja medalja započeo je kataš Anđelko Meter koji se popeo na pobjedničko postolje osvojivši broncu, a otišao je u Zurich na EP kao rezerva. Anđelko je ostvario svoj daleko najveći uspjeh karijere te najavio uspješan hrvatski niz osvajanja kolajni na EP u Švicarskoj.

  U konkurenciji kadetkinja do 47 kg Ana Vukoja ušla je u finale svoje kategorije u kom je na žalost izgubila te time osvojila fenomenalno drugo mjesto i naslov viceprvakinje Europe.I ostale naše dvije kadetkinje stigle su do medalje, ali brončanog kova. Uspjelo je to Jeleni Pehar u kategoriji do 54 kg te Luciji Lesjak u kategoriji preko 54 kg koje su tako uspješno zaokružile prvi dan natjecanja.

  U subotu, drugog dana na tatamijima ciriške Saalssporthalle nastupili su juniorke i juniori, a s pozitivnim vjetrom u leđa iz prvog dana hrvatski mladi reprezentativci su se domogli još četiri medalje za Hrvatsku.

  U finale svoje kategorije do 61 kg ušao je odličan Luka Kondić, ali nije uspio doći do zlata. Luka je do finala sve svoje suparnike deklasirao i pokazao da ga čeka blistava budućnost i sjajna karijera.

  Bronce su osvojili Ines Grdenić ( juniorke do 48 kg), Maja Zorić (juniorke preko 59 kg) te teškaš Jakov Bunjevac (juniori preko 76 kg). Svo troje brončanih juniora samo je potvrdilo svoj vrhunski status jer su svi osvjači nekoliko medalja s prethodnih velikih natjecanja.Zadnjeg dana 42.europskog prvenstva bili su na rasporedu mlađi seniori, a svoj kvalitetan šampionski rejting ponovno je dokazao Boran Berak koji je u kategoriji do 60 kg ušao u finale u kom je pregazio Srpskog reprezentativca Džakovića rezultatom 6:0.

  Bila je to briljantna pobjeda mladog hrvatkog šampiona. Do finala Boran je pobijedio predstavnike BiH, Turske, Finske i Italije. Iznenađenje dana, ali i prvenstva Europe pripredio nam je Enes Garibović koji je nakon odlično odrađenih eliminacijskih borbi ušao u finale kategorije do 84 kg.Tu ga na žalost zaustavio Francuski šampion Da Costa rezultatom 2:0, ali i subjektivni suci koji nisu korektno odradili svoj posao.Šteta jer Enes nije bio lošiji sudionik finala Europe od favoriziranog Francuza imogao je biti i drugačiji finalni rezultat.Osim ovih deset hrvatskih medalja treba spomenuti i odlična peta mjesta :Luka Bokarica (kadeti kate), Marina Barac (juniorke do 59 kg), Tomislav Mađarević (juniori do 68 kg), Ana Marija Križan (ml.seniorke preko 68 kg). Oni su bili korak do medalje izgubivši susrete za brončano odličje.

  Sa ovim velikim uspjehom hrvatskih mladih karate snaga Hrvatski karate savez najavio je da će karate sport u Hrvata još dugi niz godina biti jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih sportskih proizvoda i da ne treba brinuti za budućnost.

  Po broju medalja najuspješnija je na 42. EP bila Francuska s 19 odličja (7 ZL, 5 SR, 7BR) , zatim Italija sa 16 odličja ( ZL, 3 SR, 6 BR), a treća Turska s 12 odličja ( 6ZL, 2SR, 4BR). Po broju medalja Hrvatska je s 10 odličja četvrta iako je na ljestvici uspješnosti ispred nje Španjolska sa 7 medalja (2 ZL, 1 SR, 4 BR), Švicarska s 5 medalja (2 ZL, 1 SR, 2BR) i Slovačka sa 8 medalja (1 ZL, 4 SR, 3 BR).