• 28.02.2024

EP Španjolska, brončani Ivan i Anđelo Kvesić, muška ekipa u borbama

Hrvatska muška reprezentacija u borbama (Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ivan Martinac, Ante Mrvičić, Stjepan Štimac) osvojila je momčadsku brončanu medalju u završnici 54. EP-a u karateu u španjolskom gradu Guadalajari. U odlučujućem dvoboju za broncu nadvisili su Ukrajinu (Čobotar, Herčuk, Horuna, Kšenžik, Lahunov, Talibov, Torošanko) s 3:0.

Bila je to jedna od najuvjerljivih pobjeda u cjelokupnom ekipnom turniru i to protiv reprezentacije koja je prošlih godina kontinuirano pri vrhu europskog karatea. Zvonimir Živković dobio je prvu borbu s maksimalno uvjerljivih 8:0, nastavio je Anđelo Kvesić (2:0), da bi u završnici Ivan Kvesić lakoćom ostvario konačnu pobjedu, bilo je 12:3.

– Ponosan sam što sam kapetan ove ekipe, koja će vjerujem i idućih godina dokazati da joj je mjesto na europskom i svjetskom vrhu, rekao je Anđelo Kvesić nakon velike i nadmoćne pobjede protiv Ukrajine. Uz to, braća Kvesić prvi su put na istom prvenstvu osvojili medalju.

Ivan Kvesić je nakon dva osvojena poena osvojio odlučujući, treći bod: – Na kraju je bila ogromna razlika, 12:3, odlično sam odradio, bronca je tu i moramo biti zadovoljni. Ovo je meni druga medalja, prezadovoljan sam, rekao je.

– Ovo je uspjeh ali mi smo ekipa za zlato, ne smijemo to više propuštati, zaključio je Zvonimir Živković.

Hrvatskoj je ovo ukupno čak 81. seniorska medalja u povijesti europskih prvenstava od samostalnosti naše zemlje.

EP u Guadalajari Hrvatska završava s ukupno tri bronce (muška reprezentacija u borbama ekipno, Ivan Kvesić – 84 kg, Anđelo Kvesić +84 kg), a Ivan je novim odličjem učvrstio status najozbiljnijeg kandidata za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sudjelovalo je 508 natjecatelja iz 51 zemlje.

Izvor: HRT